Pani Stanisława wykonuje na krosnach tradycyjne chodniki. Umiejętność tę przekazywano sobie od dawien dawna w spiskich wsiach. Dla pani Stanisławy to zajęcie jest nie pracą, lecz przyjemnością i formą spędzania wolnego czasu, którego nie brakuje na emeryturze. Chodniki tka ze starych materiałów, często pozyskiwanych z second-handów. Jej wyroby cieszą się dużym zainteresowaniem.
Inną formą działalności twórczej pani Stanisławy jest wypiekanie tradycyjnego spiskiego chleba w oparciu o technikę znaną od dziesięcioleci. Chleb ten należy wygniatać przez pół godziny i piec we wcześniej przygotowanym piecu. Cechą charakterystyczną tego wypieku jest dodatek ziemniaków. Wyrobione ciasto wkłada się do pieca na sparzonym liściu kapusty. Pieczenie chleba jest rytuałem, któremu dawniej poświęcano jeden dzień w tygodniu. Obecnie proces ten można obejrzeć w Izbie Regionalnej w Sromowcach, gdzie znajduje się specjalne palenisko.
Otwarta pracownia
Pani Stanisława jest przewodniczącą Koła Gospodyń Wiejskich w Sromowcach Wyżnych, a we wspomnianej Izbie Regionalnej prowadzi warsztaty dla dzieci, podczas których młodzi uczniowie opanowują umiejętność wypiekania chleba, tkania chodników i obróbki wełny. Tam też można spotkać się z panią Stanisławą i poobserwować ją przy pracy.