Pani Dorota o sobie:
Zajmuję sie wykonywaniem jaj ażurowych techniką perforacji czyli wywiercaniem w wydmuszkach jaj gęsich, kaczych, przepiórczych i strusich wzorów za pomocą wierteł dentystycznych i urzadzeń jubilerskich.
Jest to bardzo pracochlonna metoda pracy i niezwykle delikatna. Wykonanie jednego jaja gesiego to czas ok. 10 godzin pracy i może sie okazać że przy samym jej końcu jajko (bardzo osłabione już przez ilość otworów) pęka i całą prace zaczynam od nowa.
Jeżeli chodzi o motywy to inspiruję sie architekturą, otaczającym światem i naturą.
Myślę że jestem w pewnym sensie prekursorką w Polsce tej techniki, dzieki temu miałam możliwość być gościem w programach tv "Kawa czy herbata", "Pytanie na śniadanie" oraz programach radiowych np. Radio Kraków, RDN. Biore również udział w rożnych targach krajowych i zagranicznych oraz w różnego rodzaju prezentacjach mojego miasta Tarnowa.
Moje prace wzbogacają kolekcji nie tylko w Polsce, ale i w wielu krajach na świecie.