Pani Danuta Kulig jest emerytowaną nauczycielką, wieloletnią przewodniczącą Stowarzyszenia Młodów-Głębokie, które już od ponad dwudziestu lat promuje kulturę górali nadpopradzkich wśród mieszkańców regionu. Na zamiłowanie Pani Danuty do tradycyjnego rzemiosła i twórczości artystycznej ogromny wpływ miały tradycje rodzinne. Bibułkarstwa nauczyła się od swojej mamy i już od wielu lat kontynuuje tę tradycję. Z bibuły tworzy kwiaty, w tym między innymi piękne ozdoby do dekorowania sal weselnych. Jak sama wspomina, jedno z wesel ozdobiła w całości dekoracjami z bibuły. Pasją Pani Danuty jest florystyka obrzędowa. Wykonuje wieńce dożynkowe oraz palmy wielkanocne. Ostatnia palma, którą wykonała w 2019 roku miała aż 6,5 metra wysokości i była wykonana ze sztucznych kwiatów, wikliny oraz bukszpanu. Pani Danuta jest również twórczynią wieńca dożynkowego, który brał udział w konkursie Województwa Małopolskiego. Tworzenie wieńców dożynkowych wymaga dużego nakładu pracy i ogromnej precyzji- pani Danuta sama suszy zboże potrzebne do ich wykonania.
Poza bibułkarstwem, pani Danuta uwielbia również piec - z tej pasji całkiem niedawno zrodziło się zamiłowanie do robienia pięknie zdobionych pierniczków, które sprzedaje na targach lub gościom weselnym. Wzory na pierniczkach inspirowane są wzorami z obrusów i haftów - między innymi wzorem z pięknego, ponad 70 - letniego rodzinnego obrusu mamy Pani Danuty, który wciąż przechowywany jest w szafie na pamiątkę. Piec pierniki nauczyła się sama, eksperymentując z proporcjami i wykorzystując przy pieczeniu jaja od kur z własnego chowu oraz lokalny miód. Kolekcjonuje wszelkiego rodzaju akcesoria do robienia i zdobienia pierniczków, a wszystkie półprodukty do dekoracji wykonuje sama.
Jako przewodnicząca Stowarzyszenia Młodów Głębokie, Pani Danuta dokumentuje działanie organizacji z pasją zbierając zdjęcia z wszelkich imprez, a także pozyskuje dotacje na coraz to nowe projekty kulturalno – edukacyjne oraz publikacje wspierające szerzenie kultury regionu. Jednym z sukcesów Stowarzyszenia jest zarejestrowanie na Liście Produktów Tradycyjnych dwóch potraw regionalnych: placków pasterskich, czyli lokalnej “przegryzki” oraz zupy korpielanki (przygotowywanej z korpieli, czyli brukwi). Dzięki działalności Stowarzyszenia utworzono także Park Św. Kingi przy źródłach wody mineralnej w Głębokiem. Organizacja promuje również lokalną kuchnię w trakcie wszelkiego rodzaju imprez masowych w gminie, a także poza nią. Pani Danuta wspomina również o Grupie Śpiewaczej Stowarzyszenia, która wydała własny śpiewnik z dawnymi piosenkami ludowymi.