Sianokosy w Gospodarstwie Paryja to mile spędzony czas, dobra zabawa, wypoczynek na łonie natury, konkursy i jadło regionalne... tradycja i kultura pogórzańska. Z nami poznasz codzienne wiejskie życie, zwyczaje i regionalne specjały kulinarne. Impreza kierowana jest do indywidualnych turystów, grup zorganizowanych, rodzin z dziećmi, młodzieży, adeptów sztuki koszenia jak i tych posiadających już pewne umiejętności, dla wszystkich chcących poczuć smak prawdziwego życia na pogórzańskiej wsi.
Miejsce odbywania się imprezy:
Gospodarstwo agroturystyczne Paryja w Ołpinach (gmina Szerzyny, powiat tarnowski).
Plan imprezy
... czyli od klepania kosy poprzez sianokosy do porannej rosy.
3 lipca 2010
Przybycie turystów do gospodarstwa w godz. 13:00-14:00,
Zapisy, wpłaty, wydawanie karnetów.
Godz. 14:00 - 14:30
Poczęstunek obiadowy dla każdego: żur z Żurowej z chlebem wiejskim,
Zakwaterowanie dla osób korzystających z noclegu.
Godz. 14:30
Tradycyjna rywalizacja w konkurencjach sianokosowych o zawartość filcoka z Paryi,
- Prezentacja zasad bezpiecznej pracy na wsi,
- Zajęcia warsztatowe, nauka ostrzenia, koszenia, kopienia,
- Wykoszę konkurencję - zmagania konkursowe dla wszystkich,
- Kosa nie dla młokosa - konkurencje sianokosowe dla profesjonalistów - głównie chłopów,
- Konkurs paszczowy - prezentacja odgłosów zwierząt,
- Konkurencje dla alergików w zbieraniu borówek na czas,
- Wypasione konkursy na wykoszonej łące,
- Skoczne przygrywki wiejskiej kapeli ludowej z Ołpin,
- Ziołolecznictwo ludowe w praktyce,
- Dla dzieci zabawy z animatorami,
- Uroczyste ogłoszenie wyników, wręczenie upominków i certyfikatów.
Godz. 16:30
Przerwa na juzynę - podwieczorek,
- Herbata z jagodzianką ze Swoszowej,
- Prołzioki z kawą zbożową.
Godz. 17:00
- Pokaz mody Paryjskiej nie Paryskiej (turyści przebierają się w ubrania codziennego użytku),
- Wybory ambasadorki Paryi,
- Losowanie nagród wśród osób biorących udział w sianokosach:
30 zestawów galanterii drewnianej,
2 oryginalne kufle bednarskie na piwo lub wino
2 wina pogórzańskie,
2 litry miodu spadziowego,
duży chleb wiejski,
zestawy suszonych śliwek,
przetwory domowe,
śliwowica ze Śliwkowego szlaku,
gadżety dla dzieci, naklejki, ołówki, puchate śliwki,
produkty regionalne serwowane na miejscu, talony na pajdy chleba ze smalcem lub powidłem, prołzioki z dodatkami i ciasto.
Godz. 18:00
- Przejażdżki wozem,
- Przejażdżki konne,
- Degustacje wina pogórzańskiego,
- Degustacje wędzonej śliwki,
- Konkurs znajomości ludowej gwary pogórzańskiej,
- Indywidualne zajęcia terenowe (spacer po łące i lesie, drzemka pod chałupą, fotografowanie, śpiewanie, delektowanie się pięknem przyrody, wycieczki na skałę i nad staw, spoglądnie w niebo, posiadówka w chałupie, gry zespołowe, sprawdzanie "czy Piotr i Paweł w grabinie grzyby sieją").
Godz. 20:00
- Biesiada przy ognisku - wspólna zabawa,
- Zakwaterowanie osób dojeżdżających na biesiadę.
Ponadto w czasie imprezy:
- Stoiska regionalne kół gospodyń wiejskich, możliwość zakupienia wiejskiego chleba, śliwki przeporki, smalcu, masła, bigosu, domowych wypieków, ziemnioka z ogniska,
- Stoisko informacji o Pogórzu Karpackim,
- Loteria regionalna - każdy los wygrywa,
- Prezentacja starych sprzętów gospodarskich,
- Stoisko winnicy "Akaria" Jana Piecha z Siemiechowa.
4 lipca 2010
Godz. 4:30
Pobudka i koszenie z rosą.
Możliwość zamówienia śniadania i obiadu.
W cenie noclegu wycieczka samochodowa z przewodnikiem (przewodnikami) w ramach projektu Centrum Usług Turystycznych "Mimochodem Samochodem" do kościoła UNESCO w Binarowej, na wieżę widokową na Liwoczu.
Cennik karnetów.
Wszystkie atrakcje 3 lipca (pobyt w gospodarstwie od godz. 13:00 do późnego wieczora [bez noclegu], a nawet nocy w cenie karnetu). Karnet wejściowy na cały dzień to tylko 25zł dla dorosłych, 20zł dla studentów i młodzieży, dla dzieci do lat 12, 10zł. Wstęp na imprezę wyłącznie po wykupieniu karnetu. Cena karnetu jest niezależna od czasu uczestnictwa w imprezie oraz ilości atrakcji z której osoba skorzysta.
Karnet obejmuje atrakcje prezentowane w programie imprezy (warsztaty, konkursy, nagrody, udział w losowaniu upominków regionalnych, przejażdżki wozem, przejażdżki konne, degustacje, poczęstunek: żur z chlebem, jagodzianki, herbata, kawa zbożowa, prołzioki, pobyt w gospodarstwie).
Jeżeli chcesz zadać pytanie lub chciałbyś zgłosić swój udział, prosimy o kontakt.
Wyślij zgłoszenie na adres solarz_m@wp.pl lub kontaktuj się telefonicznie z Mieczysławem Solarzem - właścicielem gospodarstwa, tel. 692-756-540.
Nie czekaj dłużej, zgłoś swój udział, rodziny, znajomych, kolegów.
Zapraszamy!
Serdecznie zapraszamy!
www.paryja.pogorza.pl
www.cut.travel.pl
szczegóły
Szlak Tradycyjnego Rzemiosła objął Patronat nad tym wydarzeniem. Serdeczie polecamy!