Od 15 do 18 kwietnia na
Rynku Głównym w
Krakowie odbędzie się
świąteczna odsłona Małopolskiego Festiwalu Smaku. Producenci żywności z Regionu zaprezentują swoje wyroby związane z tradycją Wielkanocy.
Przez cztery dni na stoiskach producentów żywności z całej Małopolski prezentowane będą świąteczne dania i produkty tradycyjne. Będzie można kupić m.in.: żurek wielkanocny, jaja serwowane na różne sposoby, smakowite wędliny, pieczywo oraz wiele innych regionalnych przysmaków. Nie zabraknie również wielkanocnych ciast jak mazurki, piaskowe baby i kulebiaki. Na straganach pojawią się także miody i wszystko, co niezbędne do przygotowania wielkanocnych wypieków i dań.
Specjały będzie można kupić w dniach od 15 do 18 kwietnia w godzinach otwarcia Targów.
Kiermasz towarzyszy Targom Wielkanocnym na Rynku Głównym.
Udział w tegorocznych targach zapowiedziało ok. 50 kupców z Polski oraz z Litwy,Ukrainy i Austrii. Produkty oferowane przez sprzedawców to przede wszystkim artykuły świąteczne, stroiki, koszyki, palmy, świeczki, wydmuszki, a także ręcznie malowana porcelana, biżuteria, obrusy świąteczne, kierpce, plecionki, wyroby z masy solnej, z mąki, z siana, z drewna i wyroby regionalne.
Dla krakowian i turystów odwiedzających targi przygotowano punkty małej gastronomii proponujące kuchnię staropolską, pierogi oraz oscypki i słodycze. Organizatorzy starają się, aby przed samymi świętami punkty małej gastronomii oferowały przynajmniej jedno danie związane ze Świętami Wielkanocnymi.
Targi zostaną uroczyście otwarte w sobotę (16 kwietnia) o godz. 12:00. W tym samym dniu rozpocznie się „Wielkanocny Małopolski Smak”, w którym bierze udział 12 laureatów Festiwalu Smaku, organizowanego przez Województwo Małopolskie. Przez cztery dni na stoiskach producentów żywności z całej Małopolski prezentowane będą świąteczne dania i produkty tradycyjne, charakterystyczne dla okresu Świąt Wielkiej Nocy. Będzie można kupić m.in.: żurek tradycyjny, zupę chrzanową, wielkanocne jaja serwowane na różne sposoby, smakowite wędliny i pieczywo oraz wiele innych regionalnych świątecznych przysmaków. Nie zabraknie również wielkanocnych ciast takich jak mazurki i piaskowe baby. Akcja ta będzie trwała od 15 do 18 kwietnia w godzinach otwarcia targów.
17 kwietnia Stowarzyszenie Folklorystyczne „Teatr Regionalny” przygotuje pokaz palm i obrzędów wielkanocnych w wykonaniu zespołów regionalnych i grup obrzędowych. Prezentować się będzie 12 autentycznych amatorskich zespołów folklorystycznych. Zespoły spotkają się pod Barbakanem o godz. 11:30, następnie cały korowód palmowy przejdzie ul. Floriańską, koło kościoła Mariackiego pod kościółek św. Wojciecha, gdzie o godz. 11:45 nastąpi poświęcenie palm. Następnie zespoły prezentować się będą na Rynku Głównym.
21 kwietnia (w Wielki Czwartek) odbędzie się impreza pt. „Wielkanocne malowanie pisanek oraz kartek świątecznych”. W Wielką Sobotę (23 kwietnia) o godz. 10:00 odbędzie się pokaz wielkanocnych stołów regionalnych. Imprezę jest organizowana wspólnie z Małopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego. Wszyscy biorący udział w imprezie, krakowianie oraz turyści zostaną zaproszeni do tradycyjnego stołu wielkanocnego, przy którym ks. Infułat Bronisław Fidelus poświęci przyniesione ze sobą koszyczki wielkanocne.
W Poniedziałek Wielkanocny (25 kwietnia) o godz. 13:00 organizatorzy zapraszają na tradycyjnego „Śmigusa – Dyngusa”. W tym dniu odbędzie się przedstawienie pt. „Wielkanocne Tradycje”, nauka tańców ludowych i narodowych.
żródło:
Wrota Małopolski