Młynarstwo towarzyszy człowiekowi od wieków. Pierwszymi narzędziami młynarskimi były płaskie, łupane kamienie, później pojawiły się żarna złożone z dwóch kamieni, z których jeden był ruchomy. Z czasem ręczny sposób mielenia zastąpiono siłą wiatru i wody (młyny). Wykorzystywano także pracę zwierząt.
Dzisiaj proces przemiału oparty jest na pracy walców, cylindrów i innych specjalistycznych maszyn młynarskich. Niegdyś młynarz był niezwykle poważaną postacią. Czuwał nad przebiegiem procesu produkcyjnego, prowadził transakcje z klientami, zajmował się konserwacją mechanizmu, budynku i poszczególnych urządzeń. Młynarstwo obejmowało przemiał żyta i pszenicy na mąkę, wyrób kaszy z prosa, jęczmienia, gryki i pszenicy, mielenie słodu, śrutowanie ziarna na karmę dla zwierząt, wypiek chleba i bicie oleju.
Z zachowanych przekazów wynika, że młyny – tak jak ludzie – miały swoje imiona i „charakter”. Były miejscem pracy, a często także domem rzemieślnika.